Hösten är en tid av reflektion

Jag är en person som följer med i årstidernas växling med ett lugn i kroppen. Årstiderna växlar ju vare sej man vill eller ej. Då är det bättre att man försöker möta dom med lugn och en positiv attityd. Jag har märkt att det är många som säger att dom inte tycker om hösten -dom tänker direkt på en blåsig , halvmörk, regnig och kall dag i november. Visst jag kan hålla med om att just det är väl den tråkigaste dagen av alla höst dagar. Men om man tar på sej ett varmt underställ och en go Tröja med regn kläder ovanpå så kan man gå rätt länge i skogen ändå- utan att frysa eller bli blöt. Det gör i sin tur att man får i sej friskluft och rör på kroppen.

Jag älskar att röra på mej , antingen om jag går , springer, cyklar eller yogar tex. och det som händer med kroppen när man rör på sej är att man fyller lungorna med luft. Man andas in nytt syre ( bränsle till kroppen ) och andas ut gammalt syre ( koldioxid - sopor för kroppen ) Allt gammalt som inte ska vara i kroppen följer med ut - slaggprodukter.

Om man dessutom andas med magen och inte uppe i bröstet, får man ner andningen på rätt ställe.

Jo, för om man andas uppe i bröstet så åker axlarna fram och upp mot öronen. Vi blir spända i kroppen och vi kan omöjligt andas ut allt syre som vi andas in. Alltså andas vi in mer än vad vi andas ut- koldioxid/ skräpet för våran kropp blir kvar i kroppen. Vi lagrar alltså på sopor kan man säga. Det är ju inte så kul att tänka på. Men vad händer när vi har lagrat tillräckligt med sopor inom oss då? Jo det är då som våra tankar börjar bli lite tröga- som datorn kan bli när den är full. Vi tänker i en nedåt gående spiral. sämre och sämre tankar oftast. Tillslut så måste vi tömma ut det där skräpet. Oftast så kommer det ut i form av ångest, ont i kroppen, svårt att sova , man blir stressad av att man inte orkar göra så mycket som man tänkt sej för att man blir bara tröttare och tröttare, både i kroppen och i hjärnan.

När man motionerar och andas rätt , fyller på med ny luft och andas ut koldioxid, så mår man bra och man tänker bättre. Får gladare tankar. Man jordar sej helt enkelt.

Vad är då att jorda sej? Jo när man är stressad och bara far omkring i tillvaron. Tänker uppe i huvudet( ja, det är väl det man brukar göra tänker du ) istället för att ta ett djupt andetag och känna hur man har kontakten nedåt i marken, ner i jorden. Man blir stadigt förankrad i moder jord och får ett större lugn i kroppen helt enkelt. Då börjar tankar och besluten komma från magen, magkänslan.

I dagen samhälle ska alla människor vara så fyllda av aktiviteter jämt, hela året. Vi är inte byggda för det från början, utan vi är faktiskt skapta för att göra som björnarna och myrorna. Gå ner i ett annat tempo på hösten och vintern. Vila och reflektera, motionera . Ta hand om dej själv för att må så bra som möjligt. För om du ska orka i flera månader av mörker och kyla måste du börja lyssna på kroppen redan nu och höra vad den säger. Inte stressa och köra på som vanligt.

Jag har träffat många människor med höst depression så här års. Ångest som kommer sej av att man sätter höga krav på sej själv och sin omgivning. Detta är ju faktiskt något som vi själva skapar i vårat eget huvud. våra egna tankar- för det är ju bara tankar när allt kommer omkring. Man är inte medveten om att man börjar tänka negativa tankar, man tänker dom så ofta att tillslut blir det en sanning och en profetia om något som man vill ska hända.

Men jag vill inte att detta ska hända säger någon, men det är det som du tänker och lägger dina tankar på som blir en sanning- det som du önskar dej.

Så börja med att bli medveten om dina tankar. Vad är det du tänker? och vad är det som du egentligen vill? När du upptäcker att dina negativa tankar kommer smygande så måste du stoppa dom direkt. Tänk att det är en skiva i cd- spelaren(hjärnan) som du måste byta ut. Tänk: STOPP , byt skiva. Ibland får man tänka detta flera gånger om dan, eller mer...

Du blir mer medveten om vad du tänker och du kommer att bli förvånad vad detta gör med ditt humör, ditt mående.

EWA//


Utvalda inlägg
Senaste inlägg