Kroppen är fantastisk

Jag har precis kommit hem från en lång promenad i skogen med mina hundar. Man tänker superbra när man få gå där för sej själv och bara fylla sej med energi från skogen. Jag hade mina tankar på gårdagens Qigong klass som jag hade.

Vi jobbar mycket med andningen i både qigong och yogan. Och det som jag märker på dom flesta är att det är just andningen som man har svårt att göra rätt, även i vardagen.

Ofta så är man spänd i kroppen och andas ytligt uppe i bröstet. Axlarna åker upp mot öronen och huvudvärken, spända axlar och trött nacke är vanligt. Det vanligaste nu för tiden är gamnacke. När det blir som en puckel precis i slutet av nackbasen. Huvudet som väger mellan 5-7 kg lutar sej fram för att se på mobilen,bildskärmen på datorn eller bara av att man har lite dålig hållning på grund av att man är otränad i magmusklerna. Det är bäckenbotten håller upp hela överkroppen, och har man bra core- starka magmuskler så har man bra hållning och slipper både ryggont och den där spända nacken - puckeln som spänner och värker ibland av spända muskler.

Andningen är det viktigaste för oss människor, utan den så dör vi. Att kunna ta ett djupt andetag är så befriande. Det släpper på spänning i hela kroppen .

ANDNINGEN ÄR LIVSVIKTIG FÖR FÖRBRÄNNINGEN I KROPPEN.

En brasa kan ju inte brinna utan syre och med för lite tillgång till syre blir det dålig förbränning. Då bildas det giftiga ämnen och samma sak händer med din kropp. Du behöver andas in mycket syre så att kroppen ska kunna göra sej av med olika slaggprodukter och avfallsämnen som den inte behöver, tex koldioxid.

Man får mer fysisk energi om man andas effektivt och med långsam andning kan man inte bli stressad.

En fjärdedel av syret som du andas in driver ditt nervsystem och när du andas riktigt långsamt kan inte kroppen producera några stresshormoner. Man blir automatiskt lugn i sinnet.

Du känner väl till uttrycket " Ta några djupa andetag". Det har en poäng faktiskt.

Man vinner väldigt mycket på att andas rätt, bland annat så.

Rensar det ut slaggprodukter ur kroppen

Det ger en ökad energi och uthållighet.

Du får stabilitet i dina känslor.

Nervsystemet påverkas och ger dig en lugn sinnes stämning.

Ökar kroppens förmåga till självläkning.

Syre sättningen av din kropp förbättras och det i sin tur ger en god hälsa.

Och framför allt så motverkar det stress och spänningar i kroppen.

I Qigong och Kundaliniyoga jobbar man mycket med andningen, eller det är så här. Qigong och Yoga ÄR andning.

EWA//


Utvalda inlägg
Senaste inlägg